
Covid-19 salgını nedeniyle Devlet, alınan tedbirler kapsamında birçok sektörün faaliyette bulunmasına tamamen ya da kısmen bir takım kısıtlamalar getirmişti. Bu kısıtlamalardan da en çok yiyecek içecek faaliyetlerinde bulunan kafe ve restoranlar etkilenmişti. Bu sektörde çalışan işçi ve işverenler en çok zarar gören sektörlerin başında geliyor. Ciddi bir ciro kaybı yaşayan, kira, vergi, sigorta ve işçi maaşlarını ödeyemeyen bu işletmeler için bir destek programı hazırlandı.
İşte bu nedenlerle 06 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 3506 sayılı karar ile
“Yiyecek ve İçecek Hizmeti faaliyetlerinde Bulunan İşletmelere Korona virüs Salgını Nedeniyle Verilecek Ciro Kaybı desteği Hakkında Karar” yürürlüğe girmiş oldu.
Ciro Kaybı Desteğini uygulama esaslarına ilişkin tebliğ de 17 Şubat 2021 tarihinde yayımlandı ve durum netlik kazandı.
BU DESTEK KARARI NEYİ AMAÇLIYOR ?
Bu program Covid-19 salgınında faaliyetlerinin kısıtlanması nedeniyle zarar gören yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetlerinde bulunan işletmelerin ciro kayıplarını azaltmak amacıyla hazırlanmıştır.
DESTEK PROGRAMINDAN FAYDALANMA ŞARTLARI NELERDİR?
Bu destekten faydalanmak için,
Öncelikle firmanızın Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirlerden etkilenen sektörler arasında olması gerekir.
İştigal konusu da yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetlerinde olan ve KDV mükellefiyeti bulunan mükellefler arasında olması gerekir.
Yani genel faaliyet Nace kodunuzun 56 ile başlaması gerekir. Bu bilgiyi de vergi levhanızdan öğrenebilirsiniz.
Bunun yanı sıra işletmenizin 2019 yılından önce faaliyette olması ya da 2019 yılında işe başlayıp 27/01/2021 tarihi itibariyle de halen faaliyette bulunuyor olması gerekir.
2019 yılı cirosu 3 milyon TL’si altında olup söz konusu yıldaki cirosuna oranla 2020 yılındaki cirosu %50 ve üzerindeki bir oranda azalan işletmeler faydalanabilir.
CİRO BİLGİSİNİ NEREDEN ALABİLİRİZ?
Ciro bilgisi içinde uygulama tebliğinde KDV beyannamelerine işaret ediliyor. Yani Sizin 2019 yılı toplam cirosu için 2019 dönemine ait KDV1 Beyannamelerine, yine aynı şekilde 2020 yılı toplam cirosu için de 2020 dönemine ait KDV1 beyannamelerine bakmanız gerekecektir.
Bu beyannameler için de 27/01/2021 tarihinden sonra herhangi bir sebeple düzeltme beyannamesi verdiyseniz bu da dikkate alınmayacaktır. Yani başka bir ifadeyle 27/01/2021 tarihine kadar olan beyanlarınız geçerli olacaktır.
CİRO KAYBI DESTEĞİ HER AY MI ÖDENECEK VE NE KADAR ALABİLİRİZ?
Maalesef ciro kaybı desteği, tek seferde ödenmek üzere çıkmıştır.
En az 2bin TL ve en çok da 40bin TL olabilir.
İşletmelerin 2020 yılı cirolarının 2019 yılındaki cirolarına göre azalan tutarın %3’ü esas alınarak verilir.
Bu Tebliğ kapsamındaki ciro kaybı desteği ile 22/12/2020 tarihli ve 3323 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar ile Gerçek Kişi Tacirlere Korona virüs Salgını Nedeniyle Verilecek Destekler Hakkında Cumhurbaşkanı Kararının 3 üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları kapsamında verilen hibe desteğini birlikte hak eden işletmelerin, 3323 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında hak ettikleri 3.000 Türk Lirası tutar, bu Tebliğ kapsamında verilecek ciro kaybı desteğinden mahsup edilir ve varsa kalan tutar bu işletmelere ciro kaybı desteği olarak verilir.
CİRO KAYBI DESTEĞİ İÇİN DEVLETE GERİ ÖDEME YAPILACAK MI?
Hayır, bu bir hibedir yani devlete herhangi bir geri ödeme yapılmayacak.
Ancak daha önce 22/12/2020 tarih ve 3323 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla yürürlüğe konulan Esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere korona virüs salgını nedeniyle verilen destekler kapsamında(Yani kira desteği) hak edilen tutarlar var ise, bu ciro kaybı desteğinden mahsup edilir ve kalması halinde artan tutar bu işletmelere ciro kaybı desteği olarak verilir.
BAŞVURU NASIL OLACAK?
Başvuru e devlet üzerinden www.turkiye.gov.tr adresinden yapılacak. Başvuru süresini Ticaret Bakanlığı internet sitesi üzerinden duyuracaktır. Başvuru, işletmeyi temsile yetkili olanlar tarafından yapılacak ve başvuru sırasında bir taahhütname onaylanması istenecek ve onayı da yine elektronik olarak alınacaktır. Başvuru sırasında sizden paranın yatırılacağı banka bilgileri de istenecek. Burada verilecek olan banka bilgisinin firmaya ait olması hususuna dikkat edilmesinde fayda vardır.
Eğer bir itirazda bulunulacak ise İç Ticaret Genel Müdürlüğü’ne on gün içinde yapılması gerekecektir.
İtirazların değerlendirilmesinde vergi dairesi kayıtları esas alınacaktır.
FAZLA VEYA YERSİZ BİR ÖDEME ALIRSAK NE OLUR?
Herhangi bir şekilde hak etmiş olduğunuzdan fazla bir hibe desteği alırsanız, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hk. Kanun hükümleri uygulanır. Yani özetle, Devlet fazladan ödeme yapmış ise, ya da sizin yanıltıcı bir beyanınız olmuşsa hibe desteğini faiziyle geri alır.
Cemil Nizam ATİLLA
S.M.MALİ MÜŞAVİR

GENEL FAALİYET SINIFLAMA NACE KODU 56 OLANLAR
56.10.01 Seyyar yemek servisi faaliyetleri (simit, poğaça, börek, kokoreç, nohut-pilav, piyaz, dondurma, vb. ile kayıklarda yapılanlar dahil)
56.10.02 Börekçilerin Faaliyetleri (İmalatçıların Faaliyetleri İle Seyyar Olanlar Hariç)
56.10.03 Çorbacıların Ve İşkembecilerin Faaliyetleri (İmalatçıların Faaliyetleri İle Seyyar Olanlar Hariç)
56.10.04 Dondurmacıların Faaliyetleri (İmalatçıların Faaliyetleri İle Seyyar Olanlar Hariç)
56.10.05 Oturacak Yeri Olmayan Fast-Food Satış Yerleri (Hamburger, Sandviç, Tost, Vb.), Al Götür Tesisleri Ve Benzerleri Tarafından Sağlanan
Diğer Yemek Hazırlama Ve Sunum Faaliyetleri
56.10.06 Döner, Lahmacun Ve Pidecilik Faaliyeti (Garson Servisi Sunanlar İle Self Servis Sunanlar Dahil, İmalatçıların Ve Al Götür Tesislerin
Faaliyetleri İle Seyyar Olanlar Hariç)
56.10.07 Ciğer, Kokoreç, Köfte Ve Kebapçıların Faaliyeti (Garson Servisi Sunanlar İle Self Servis Sunanlar Dahil, İmalatçıların Ve Al Götür
Tesislerin Faaliyetleri İle Seyyar Olanlar Hariç)
56.10.08 Diğer lokanta ve restoranların (içkili ve içkisiz) faaliyetleri (garson servisi sunanlar ile self servis sunanlar dahil, imalatçıların ve al götür tesislerin faaliyetleri ile seyyar olanlar hariç)
56.10.09 Pastanelerin Ve Tatlıcıların Faaliyeti (Garson Servisi Sunanlar İle Self Servis Sunanlar Dahil, İmalatçıların Ve Al Götür Tesislerin Faaliyetleri İle Seyyar Olanlar Hariç)
56.10.10 Pizzacıların Faaliyeti (Garson Servisi Sunanlar İle Self Servis Sunanlar Dahil, İmalatçıların Ve Al Götür Tesislerin Faaliyetleri İle Seyyar Olanlar Hariç)
56.10.14 Başka Birimler Tarafından İşletildiğinde Gemi Ve Trenlerde Restoran İşletmeciliği (Yemekli Vagon, Vb.)
56.10.17 Mantıcı Ve Gözlemecilerin Faaliyeti (Garson Servisi Sunanlar İle Self Servis Sunanlar Dahil, İmalatçıların Ve Al Götür Tesislerin Faaliyetleri İle Seyyar Olanlar Hariç)
56.10.18 Oturacak yeri olan fast-food satış yerleri (hamburger, sandviç, tost, vb.) tarafından sağlanan yemek hazırlama ve sunum faaliyetleri
56.10.19 Yiyecek ağırlıklı hizmet veren kafeteryaların faaliyetleri
56.21.01 Özel günlerde dışarıya yemek sunan işletmelerin faaliyetleri (catering)
56.29.01 Kantinlerin faaliyetleri (spor, fabrika, okul veya işyeri kantinleri, vb.)
56.29.03 Hava yolu şirketleri ve diğer ulaştırma şirketleri için sözleşmeye bağlı düzenlemelere dayalı olarak yiyecek hazırlanması ve temini hizmetleri
56.29.90 Dışarıya yemek sunan diğer işletmelerin faaliyetleri (spor, fabrika, işyeri, üniversite, vb. mensupları için tabldot servisi, vb. dahil, özel günlerde hizmet verenler hariç)
56.30.02 Çay ocakları, kıraathaneler, kahvehaneler, kafeler, meyve suyu salonları ve çay bahçelerinde içecek sunum faaliyeti
56.30.03 Lokallerde İçecek Sunum Faaliyeti (Alkollü-Alkolsüz)
56.30.04 Bar, Meyhane Ve Birahanelerde İçecek Sunum Faaliyetleri (Alkollü-Alkolsüz)
56.30.05 Gazino, Gece Kulübü, Taverna, Diskotek, Kokteyl Salonları, Vb. Yerlerde İçecek Sunum Faaliyetleri (Alkollü-Alkolsüz)
56.30.06 Trenlerde Ve Gemilerde İşletilen Barların Faaliyetleri (Alkollü-Alkolsüz)
56.30.08 Boza, Şalgam Ve Sahlep Sunum Faaliyeti
56.30.90 Seyyar İçecek Satanlar İle Diğer İçecek Sunum Faaliyetleri
Cemil Nizam Atilla