AVRUPA SİYASİ TOPLULUĞU PROJESİ DETAYLARI…

AVRUPA SİYASİ TOPLULUĞU PROJESİ DETAYLARI…

Ekim 6, 2022 10:57
AVRUPA SİYASİ TOPLULUĞU PROJESİ DETAYLARI…
0

BEĞENDİM

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılım sağlayacağı ‘Avrupa Siyasi Topluluğu’nun ilk toplantısı Çekya’nın başkenti Prag’da gerçekleştirilecek.

Avrupa Siyasi Topluluğu projesi nedir? Avrupa Siyasi Topluluğu fikri nasıl ortaya çıktı? İşte detaylar…

Avrupa Siyasi Topluluğu’nun ilk toplantısı Çekya’nın başkenti Prag’da gerçekleştirilecek. Toplantıya Avrupa Birliği üyesi 27 ülkenin yanı sıra Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 17 ülke katılacak. Toplantıya Türkiye’yi temsilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılacak.

AVRUPA’NIN STRATEJİK ARAYIŞI
Ukrayna savaşı Avrupa’da da tüm dengeleri alt üst etti. Hatta, Fransa Cumhurbaşkanı Avrupa Birliği’ne alternatif olarak yeni bir “siyasi birlik” önerisinde bulundu ; Avrupa Siyasi Topluluğu.

Macron’a göre; AB’ne üye olmayan ülkelerin de içerisinde yer alacağı, bir siyasi diyalog ve işbirliği platformu. Yani bu proje; AB’nin parçası olmayan ülkelerin de, siyasi karar süreçlerine katılımını hedefliyor.

 

BU PLATFORMDA NE GİBİ FAALİYETLER YAPILACAK?

Avrupa kıtasını ilgilendiren güvenlik, enerji, iklim ve ekonomi gibi konular düzenli olarak tartışılacak, sorunlara çözüm önerileri üretilecek, bir nevi; yol gösterici bir rol üstlenecek.

Nitekim Macron projeyi tanıtırken “AB kısa vadede Avrupa kıtasını yapılandırmanın tek yolu olamaz”, demişti.

Topluluğun Prag’daki toplantısına Türkiye, Sırbistan, Karadağ, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, Kosova ve Bosna Hersek’in yanı sıra Norveç, Liechtenstein, İsviçre, İngiltere, İzlanda, Ukrayna, Gürcistan, Moldova, Ermenistan ve Azerbaycan lider seviyesinde davet edildi.

Macron’un önerisine göre, şu an mevcut olan Avrupa Birliği’ne dokunmamak, ama Birliğe üye olmayan Avrupalı ülkeleri de kapsayacak yeni bir “siyasi birlik” oluşturmak üzerine kurulu.

Bunun öncelikli olarak Ukrayna, Moldova ve Gürcistan gibi ülkelerin adaylık sürecinin uzun yıllar sürecek olmasına karşılık bir ara formül olduğu söylenebilir. Ayrıca Birlik’ten ayrılan İngiltere’yi siyasi yönden Kıta Avrupasından koparmamakta bir diğer amaçlardan.

Ayrıca Macron, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de bağlı olduğu Avrupa Konseyi’nin halihazırda Avrupa’nın “hukuk merkezi” olduğunu, bir de “siyasi merkeze” ihtiyaç olduğunu söylüyor.

 

 

KAYNAK: NTV HABER

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.